Sunday, August 10, 2014

Origami Nilüfer Yapımı II /Origami Lotus Flower Tutorial II

See the captions in English beneath the tutorial pictures!



Geçen yıl paylaştığım origami nilüfer yapımı yazısını belki hatırlarsınız. Tek bir kare kağıttan yapılan o nilüfer gayet zarif olsa da bence bunlar çok daha alımlı. Bu nilüferin yapımı için kolay ya da zor demeyeceğim, ama şunu söyleyebilirim: katlama kısmı çok basit, fakat çiçeği bir araya getirmek biraz vakit alabilir.

İlk tutorialda (bu kelimeyi de Türkçe'ye devşirdim) çiçeğin hassas noktasının, kağıdı yırtmadan yaprakları ters çevirip şekillendirmek olduğunu yazmıştım. Bu nilüfer için bu iki kat geçerli, hatta neredeyse tamamen yaprak şekillendirmekten ibaret diyebilirim. O yüzden mümkün olduğunca yırtılmaya dayanıklı, esnek bir kağıt kullanmalısınız. (Ben Etsy'den aldığım washi kağıdı kullandım.)

Bir de boyuttan bahsetmeliyim: bu çiçeğin yapımını anlatan diğer sitelerde ölçüler, bitmiş çiçeğin çapı yaklaşık 9-10 cm. olacak şekilde veriliyor. Fakat o ölçülerle yaparsanız, çoğunlukla çiçeğin ortası pek de hoş görünmeyen bir şekilde açık kalıyor, yani tepeden bakıldığında içini görüyorsunuz. Daha derli toplu, daha zarif çiçekler istiyorsanız ben mutlaka orantılı olarak ölçüyü küçültmeyi tavsiye ederim - örneğin bu tutorial ve resimdeki çiçeklerin nihai çapı 5-5.5 cm. Elbette küçük çalışmak daha zordur, ama ortaya çıkacak çiçeğin güzelliği de harcadığınız çabayla doğru orantılıdır.

As with the previous tutorial, the key point of this lotus is turning over and shaping the petals. So it is imparative that you use tear-resistant paper. In this tutorial I'm using washi paper.

İhtiyacınız olan malzeme / What you'll need:

9-10cm çapında bir çiçek için / for a lotus flower with a 9-10 cm diameter:

  • 13.5 x 7.5 cm ebatında, 8 adet çiçek rengi, 4 adet yaprak rengi kağıt. (Bunlar standart ölçüler. Ben yaprakları daha kalın, çiçekleri daha tombiş istediğimden daha kısa, daha enli olacak şekilde kesiyorum. Aynı şekilde daha uzun, laleyi andırır bir çiçek isterseniz daha ince uzun kağıtlar kullanırsınız.
  • Minik saç lastiği / iplik / tel
      8 petal-color and 4 leaf-color sheets measuring 13.5 x 7.5 cm
      Tiny hairband / thread / tiny piece of wire



2. Yapraklar için, kağıdı uzunlamasına ikiye katlayıp açarak başlayın. / For the leaves, start by folding in half and opening, creating a crease.

3. Köşeleri ortada oluşturduğunuz çizgiye katlayın / Fold each corner to the center line.
4. Önce alt, sonra üst kenarı ortaya katlayın. / Fold the bottom part up to the center, so that the bottom line aligns with the central crease. Repeat from the other side.

5-6. Ve tekrar tüm modülü ikiye katlayın. Diğer yaprakları da aynı şekilde hazırlayın. / And fold in half. Repeat the same folds for the other three leaves.


7-8. Çiçeğin yaprakları tamamen dış yapraklarla aynı şekilde katlanıyor; tek fark, en sonunda içeri değil dışarı doğru ikiye katlıyoruz. / The petals are folded in exactly the same way as the outer leaves; the only difference is that the very last fold is to made towards the outside.

9-10. Bir tane yaprak alın, üzerine iki tane çiçek yaprağı koyun. Böylece üçerli dört adet parça olacak. / Take one leaf, and layer two flower petals over it. You will have four modules of three overlaid pieces.


11-12-13. Bu dört modülü yanyana koyup ortadan lastik/iplik/telle sıkıca bağlıyoruz. Sonra bunları elinizle açarak mümkün olduğunca bir çiçek formu veriyoruz. / Bind the four modules together with a rubber band/thread/wire, and spread each part as best as you can to resemble a flower.

14-15-16. En üstten bir "yaprak" alın, kenarlarından açarak yukarı doğru kıvırırken baş parmağınızla ortasını hafifçe aşağı doğru bastırın. (Kağıt yırtılacaksa burada yırtılır.) Mümkün olduğunca ortaya kadar çekin. Sonra, hemen yanındakini atlayıp bir sonrakini açarak devam edin. İlk dördü açtıktan sonra kalanları da kaldırın. / Take a layer and pull it towards yourself while gentle pressing over the center with your thumb. Then, skip the one next to it, and open up the next layer. When the first four is done, turn up the other four in the same way.

17-18.  İkinci kat çiçek yapraklarını da aynı şekilde, birer atlayarak açtıktan sonra sıra dış yapraklarda. Bunları da aynı şekilde, ortaya bastırıp kenarlardan çekerek açın, yalnız çiçek yaprakları kadar yukarınya çekmeden şekillendirin. / Open up the second layer of flower petals in the same manner, skipping one over each time. Then, open the green outer leaves in the same way, gently pressing down in the middle while pulling the flaps up from the sides, and arrange as smoothly as you can.

19. Mümkün olduğunca elini yüzünü düzelttikten sonra nilüferiniz hazır. / Fiddle with it until all the petals and leaves look as symmetrical as possible and your orgiami lotus flower is complete!

4 comments:

  1. işlerinize ve güzelim fotoğraflarınıza bayılıyorum. 10marifet'te arada bir de olsa çalışmalarınızı görmeyi çok istiyoruz. bekleriz, zenginlik katarsınız.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne kadar naziksiniz.. Haklısınız, çok uzak kaldım 10marifet'ten. Hemen bu tutorial'ı ekliyorum. :) Teşekkürler!

      Delete
  2. Epey uğraşmışsınız, hem tek tek katla hem fotoğrafla hem yaz gerçekten büyük emek. Ben de arada kağıt katlamayla uğraşıyorum özellikle Fröbel tekniği hoşuma gidiyor. Ama böyle sizin gibi tek tek fotoğraflayıp anlatmaya cesaret edemem açıkcası. Ellerinize sağlık.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teşekkürler.. Haklısınız, tutorial hazırlamak epey zahmetli. Ama böyle bir blogum varsa arada bir "nasıl yapılır"lar da paylaşmam gerek diye düşünüyorum - nihayetinde ne sihirdir ne keramet..

      Delete